gyakorlóblog

Ez nem egy igazi blog! Én ezt a blogot csak azért hoztam létre, hogy gyakorolhassam rajta a blog szerkesztést, nehogy az igazi blogomat barmoljam el.

Szegasztok! - Final Fantasy V Advance (GBA)

2010.08.25. 14:47 | Mangekyo22 | Szólj hozzá!

Címkék: szegasztok ff5

Szegasztok!

Ezúttal egy GBA-ás játékról fogok írni nektek, melyet legjobban a RPG-és játékok kedvelői fognak értékelni, és azon belül is a Final Fantasy rajongók.

Melyik a világ 5 legjobb FF játéka? A többség szerint az FF VI, FF VII és FF XII. Én szerintem pedig az FF VIII, FF X és az FF V. A Final Fantasy V egy nagyon jól megcsinált játék, zseniális történettel, harcrendszerrel és zenékkel.

Igen, most a Final Fantasy V-ről lesz szó, és azon belül is a Final Fantasy V Advance-ról.

 

  

A Final Fantasy V eredetileg a híres Final Fantasy nevű RPG játék sorozat 5-ik része volt, melyet a Squaresoft (mai nevén Square-Enix) készített, és amely 1992-ben jelent meg SNES-en, majd 1998-ban megjelent Playstation-re is, és végül 2006-ben megjött a GBA-ra is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Final Fantasy V, ahogyan az előző részek, egy különálló játék volt, tehát nem folytatása az előző részeknek.

De tudni kell, hogy ennek ellenére az első 5 Final Fantasy (FFI, FFII, FFIII, FFIV és ez) részek története 4 kristály körül forgott, melyek a 4 elem erejével bírtak (szél kristály a szél erejével stb...), és a Final Fantasy V volt az utolsó Final Fantasy, amely 4 ilyen kristály körül forgott.

A történet arról szól, hogy valami történt a szél kristállyal, ezért Tycoon király elmegy megnézni, de lányát hátrahagyta. Leena, a király lánya viszont utána megy, de becsapódik egy meteor, és eszméletét veszti. Egy Bartz nevű kalandor éppen arra járt (és még meg is kellett mentenie néhány szörnytől), és együtt találtak a meteor mellett egy Galuf nevű öregembert is, akinek amnéziája van. Elhatározzák, hogy megkeresik a szél kristályt, amit Faris (egy kalóz kapitány) segítségével meg is találtak, de későn.... a szél kristály a szemük előtt tört szét, és megállt a szél. Viszont megkapták a szél kristály erejét, és megtudják, hogy a többi kristály is ilyen sorsa fog jutni, ha nem tesznek ellene valamit....

Miért pusztulnak el a kristályok? Ki Galuf igaziból? Hová tűnt Leena apja? Kinek állhat szándékában, hogy a kristályok elpusztuljanak?

Erre a játékosnak kell rájönnie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A játék története nagyon jó! Egyedül csak az FFVIII, FFVII, FFVI és talán az FFX rendelkezik jobb történettel! Rengeteg cavar van a történetben, rengeteg fordulat, és maradjunk annyiban, hogy NEM az FF VII volt az "első" Final Fantasy játék, amely tragikusan megölette az egyik legszerethetőbb karaktert...

Maga a grafika nem változott olyan sokat, nekem olyan közepes, bár bevallom, nálam a nem számít túlságosan a látvány (persze a Dead Space és Uncharted 2 látványától én is lepetéztem ;) ).

A zenék szépek, még annak ellenére is, hogy érződik egy kicsit a GBA hangminőség.

Maga a harc a megszokott ATB rendszerben zajlik, kis menüből tudjuk kiválasztani a parancsokat a karaktereinknek.

Minden harc után kapunk EXP-t, Gil-t és ABP-t, ami a kasztok-nál lesz fontos. Ugyanis itt a régi Final Fantasy Tactics játék kasztrendszerét kaptuk vissza, ami szerintem nagyon jó húzás volt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Final Fantasy V a kasztrendszert használja, hogy a karaktereinknek képességeket adhassunk. Mindig ki kell választanunk egy kasztot (amihez természetesen változnak a karaktereink tulajdonságai is), majd az "ability" menüben feltudjuk ruházni kedvenceinket képességekkel, mint például fekete varázslat használásával. Ráadásul lehet kombinálni is az embereinket ezzel!

Példa: Bartz-oz elkezdtük fejleszteni "White Mage"-nek, és kifejlesztettük nála a "White Lv 3"-at. Átrakjuk Bartz-ot a "Knight" kasztba, és az "ability" menüben odaadjuk neki a "White Mage" kasztban már megtanult "White Lv 3"-at. Így nem csak erős sebzésekre és erős védelemmel fog bírni Bartz, hanem még gyógyító varászlatokra is képes lesz!

Természetesen mindenkinek külön-külön kell kifejleszteni a képességeket. És érdemes minél több kasztot kipróbálni, mert minél jobban tudjuk keverni kedvenceinket, annál táposabb karaktereket kapunk.

Természetesen nagyon sokat kell itt is harcolni (majdnem annyit, mint az FF VII-ben a matériák miatt). Bár néha nem értettem, hogy az ABP mennyisége mitől függött... néha egy Polip 1 ABP-t adott, 4 mókus meg 2 ABP-t....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen nem hiába Final Fantasy V "ADVANCE" a neve, mert nem egy kevés extrával megpakolták.

Van extra labirintus, extra fegyverek, extra cuccok, extra kasztok.

Aminek nagyon örültem, az a "Bestiary" extra cucc, amiben megnézhetjük a már legyőzött ellenfeleink (mind kisebb, mind boss-ok) leírását, adatait és gyenge pontjait, hiányoltam ilyet az FF VIII-ból, mert nem picit megkönnyítette a dolgomat.

Negatívumként csak a nagyon lassú fejlődést (mert tényleg nagyon sokat kell harcolnunk a fejlődésért), és a kicsit kemény játékmenetet tudom felhozni ( a vége felé már nagyon durvul a játék).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki szereti a Final Fantasy és RPG játékokat, az szerintem nyugodtan játsszon vele, mert szerintem ez az egyik legjobb Final Fantasy játék. Remélem csinálnak ennek is Nintendo DS remake-t, mint az FF IV-nél, mert megérdemli!

 

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://gaykorloblog.blog.hu/api/trackback/id/tr942246912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása